Oletko perfektionisti?
Perfektionismi eli täydellisyyden tavoittelu ilmenee käyttäytymisessä muun muassa ankarana itsekritiikkinä, vaativina tavoitteina, epäonnistumisen pelkona ja asioiden välttelynä. Täydellisyyden tavoittelulla on kaksi puolta. Toisinaan täydellisyyden tavoittelu voi olla arvoihin perustuvaa, vapaasti valittua ja pitkäjänteistä työskentelyä tavoitteiden saavuttamiseksi, esimerkiksi harrastuksessa. Haitallisen perfektionismin tunnistaa puolestaan siitä, että toimintaa ohjaa epäonnistumisten, keskinkertaisuuden ja epämukavien tunteiden välttely ja niistä eroon pyrkiminen. Tällöin ihminen pyrkii täydellisyyden tavoittelulla ja suorittamisella jatkuvasti todistamaan itselleen ja muille, että on kelpaava.
Miksi sitten täydellisyyden tavoittelu on toisaalta niin palkitsevaa ja koukuttavaa? Ensinnäkin perfektionismi saa sinut välttelemään tilanteita ja asioita, jotka voisivat tuottaa epäonnistumisen tai -täydellisyyden tunteita, jolloin ahdistus helpottaa hetkellisesti. Toiseksi perfektionismi saa sinut suoriutumaan erinomaisesti, jolloin saat kehuja ja positiivista palautetta, mikä vain vahvistaa pyrkimystäsi virheettömyyteen ja täydellisyyteen. Kolmanneksi perfektionismi saa sinut asettamaan korkeita tavoitteita ja ponnistelemaan, jolloin saat paljon aikaan, mutta samalla kuitenkin vahvistat uskomustasi, että arvosi on riippuvainen menestyksestäsi ja aikaansaamisestasi. Neljänneksi perfektionismi saa sinut sättimään itseäsi ankarasti silloin, kun et ole täyttänyt omia vaatimuksiasi, jolloin itsekritiikki voi hetkellisesti nostaa motivaatiota suorittaa yhä enemmän, mutta samalla vahvistat tuttua viallisuuden minätarinaa ja nostat rimaa yhä ylemmäs.
Toimivan ja haitallisen perfektionismin ero näkyy etenkin pitkäaikaisseurauksissa. Arvopohjainen ja vapaavalintainen toiminta lisää elämäniloa, kun taas pakonomainen ja ahdistunut suorittaminen sekä välttelykäyttäytyminen saavat elämänilon hiipumaan. Voit aloittaa pohtimalla, mitä etua ja mitä haittaa sinulle on täydellisyyden tavoittelusta? Lisääkö vai vähentääkö se elämäniloasi pitkällä tähtäimellä? Onko täydellisyyden tavoittelu kaiken sen arvoista?
Jos haluat vihdoin päästää irti täydellisyyden tavoittelusta, kognitiivisesta lyhytterapiasta voisi olla sinulle paljon hyötyä. Ota yhteyttä, tutustumistapaaminen on ilmainen eikä sido mihinkään!